Popradčania od nového roku zaplatia za cestovné v MHD viac

26.10.2011 Poprad

Poprad 26. októbra (TASR) – Od 1. januára budúceho roka zaplatia cestujúci v Mestskej hromadnej doprave (MHD) v Poprade za cestovné viac peňazí. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade dnes totiž schválili zvyšovanie cien cestovného v MHD. Zvýšenie sa týka tej časti cestujúcich, ktorá využíva čipové karty.
Najväčšie zvýšenie, z troch na 20 centov, sa pritom dotkne dôchodcov, 50-% nárast cestovného bude platiť pre deti, žiakov a študentov, ktorí namiesto 20 centov zaplatia 30 centov. \"Dlho sme neprikročili k zvýšeniu. Medzitým zdraželi komodity, ktoré vstupujú do cestovného, nakúpili sme nové autobusy,\" zdôvodnil zvýšenie cestovného primátor Popradu Anton Danko.
Podľa neho nie je zvýšenie cestovného až také dramatické a občania by to mali pochopiť. \"Tá čiastka 560.000 eur, ktoré mesto prispieva ročne na MHD, je tak vysoká čiastka, ktorá sa zvýšila v priebehu piatich rokov možno štvor až päťnásobne,\" dodal Danko.
O niečo miernejšie zvýšenie cestovného navrhoval poslanec MsZ Milan Baran, jeho návrh však neprešiel. \"Ja som navrhol, aby sa cestovné pre študentov nezvyšovalo z 0,20 eura na 0,30 eura, ale len na 0,25 eura. Podoprel som to ekonomickými prepočtami, ale neprešlo to,\" konkretizoval Baran. Poslanci sa návrhom zvýšenia cestovného zaoberali už druhýkrát. Na augustovom zasadnutí však návrh, ktorý dnes schválili, ešte neprešiel.
 

Vyberte región

mark